Soki owocowe (duży wybór na stronie www.bee.pl) domowej roboty są jednymi z najlepszych soków owocowych. Można je zrobić praktycznie z każdego rodzaju owoców, świeżych, ogrodowych lub działkowych. Smak jest wyśmienity, a sok jest świeży, naturalny i bardzo pyszny.
Domowe soki owocowe
Domowe soki owocowe można bardzo łatwo zrobić, za pomocą wyciskarki, gotowania w garnku lub sokowirówki. Wymaga to sporej ilości czasu, ponieważ trzeba je zebrać, obrać i wyciąć ewentualne odpadki. Owoce muszą być świeże, aby sok zawierał jak najwięcej witamin. Zrobiony sok należy przechowywać w lodówce kilka dni, a warto go wypić jak najszybciej. Są to bardzo zdrowe soki owocowe również dla dzieci, dlatego rodzice rozglądają się za prostymi sposobami na zrobienie soków. Są nawet specjalne urządzenia, do których wrzuca się obrane i pokrojone owoce, a z drugiej strony leje się do pojemnika gotowy sok. Można go pić z lodem, jeśli jest lato i będzie równie pyszny. Mieszać ze sobą można jabłka, banany, pomarańcze, ananasy, mandarynki, maliny, truskawki, jagody, kiwi, winogrono. Proporcje owoców i ilości wody powinny być na tyle równomierne, aby było czuć smak owoców.
Urządzenia do soków
Soki owocowe są z reguły bardzo słodkie, ponieważ owoce z ekologicznych sadów rosną naturalnie. Jeśli pogoda nie sprzyja zbiorom, wówczas można do soku dodawać cukier naturalny, w małej ilości. Soki przelewa się do szklanych butelek oraz słoików i niektóre z nich można przechowywać aż do zimy. Jeśli znajdą się tam kawałki owoców, to smak będzie jeszcze lepszy. W przepisach od babci w pierwszym etapie owoce są gotowane, aby puściły sok i bardzo mocno zmiękły. Dopiero potem przecedza się je przez specjalne sito i nalewa do wyparzonych słoików. Prostsze sposoby to wykorzystanie sokowirówki, która wiele rzeczy robi sama. Soki zimne można zrobić za pomocą wyciskarki, a resztę owoców wykorzystuje się do innych potraw czy przepisów. Gotowy sok wykorzystuje się do herbaty, zamiast cukru lub na obiad zamiast gotowego soku z kartonu. Domowe soki owocowe są pyszne, ponieważ robione w okresie lata, kiedy jakość owoców jest najlepsza.