Lato jest sezonem, w którym mamy dostęp do świeżych i pełnych smaku owoców. Dzięki nim możemy cieszyć się pysznymi wypiekami, deserami, sorbetami, możemy również zajadać się nimi bez żadnej obróbki. Coraz częściej słyszy się również o spożywaniu soków owocowych. Czy jest to odpowiedni sposób na wykorzystanie owoców?
Przystępna forma
Soki owocowe to dobry wybór nawet w najgorętsze dni, gdy nasz apetyt ma tendencję do obniżania się. W upały zazwyczaj nie mamy ochoty na jedzenie cięższych potraw i poszukujemy jak najlżejszych posiłków. Soki mają konsystencję, która zachęca niezależnie od tego, ile stopni pokazuje nam termometr. Można je też włożyć do lodówki i przez jakiś czas chłodzić lub dodać kilka kostek lodu i cieszyć się natychmiastowym mocnym orzeźwieniem.
Doskonały smak
Odpowiednio skomponowany sok może być słodki, orzeźwiający lub delikatnie kwaskowy. Wszystko zależy od tego, co chcemy uzyskać i jakimi owocami dysponujemy. Do uzyskanego napoju możemy również dodawać przyprawy i dodatki, które wpłyną na ostateczny smak i urozmaicą całość. Sprawdzą się tutaj m.in. mięta, cynamon, rozmaryn, trawa cytrynowa, chili, kardamon, spirulina czy chlorella. W internecie nietrudno jest znaleźć ogrom kreatywnych przepisów – każdego dnia można przygotowywać inną kompozycję i cieszyć się jej unikalnym smakiem. Samo eksperymentowanie z używanymi owocami i przyprawami potrafi być także świetną zabawą i inspirować do dalszych eksperymentów kulinarnych.
Wiele składników odżywczych
Soki owocowe są pełne witamin i innych składników, które korzystnie wpływają na nasz organizm. Jeśli zależy nam na dostarczaniu sobie tego, co jest dla nas najlepsze, Soki owocowe super doskonale wzbogacą naszą dietę. Dzięki wysokiej zawartości polifenoli, witaminy C oraz karotenoidów poprawi się nasza odporność oraz wygląd skóry. Dostarczane wraz z napojem cenne składniki mają działanie zapobiegające wystąpieniu chorób nowotworowych, układu krążenia oraz szybszego starzenia się mózgu.